Column: De onbeminde vrouw

Hij zei het echt. Weliswaar verpakt in een komisch bedoelde sneer naar de oppositie, maar toch. Mark Rutte vergeleek Geert Wilders met een vrouw die niet bemind wil worden en zich om die reden zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet. Waarop Geert pareerde met de opmerking dat niemand wist of Mark überhaupt wel eens een vrouw heeft gehad. Gegrinnik alom. Leuk! Een lollig momentje in een debat vol voorgekookte aardappelen en onvervalste spruitjeslucht.

Rutte en Wilders
Mark Rutte en Geert Wilders (foto: screenshot Jeugdjournaal)

Daar heb je het weer

Gedachteloos grinnik ik mee, totdat mijn hersens registreren wat er eigenlijk wordt gezegd. De kleine waakvlam schiet aan. Daar heb je het weer, ogenschijnlijk onnozele grappen van het kaliber ouwe-jongens-krentenbrood, waarin vrouwen subtiel – of minder subtiel – het onderspit delven.

Laten we dit even verder uitspitten. Want wat wordt er precies gezegd? Vrouwen die zich niet optutten, willen niet bemind worden, aldus mannelijk ego nummer één. Alleen een echte vent heeft wel eens een vrouw ‘gehad’, aldus mannelijk ego nummer twee.

Mijn innerlijk vuur laait op. Aha. Politiek mag het niet altijd boteren tussen beide heren, maar over één ding zijn ze het roerend met elkaar eens: ‘mooie vrouwen’ moet je ‘hebben’.

Lolletjes

Hè wat flauw. Wees blij dat er nog wat humor te ontdekken valt tussen het oeverloze gezwam in de Kamer. Ik hoor het u denken, en weet u wat? U heeft gelijk. Laat Mark en Geert hun lolletjes over vrouwen met elkaar en anderen delen, zo vaak ze maar willen, thuis, bij vrienden op de bank of in de kleedkamer. Who cares.

Maar verkoop zulke grappen niet als Minister-President of oppositieleider in een tweedelig donkerblauw maatpak tijdens een publiek debat over de toekomst van Nederland. Tenzij je een leuke kop of een lekker kontje hebt om het gezwets goed te maken, zodat vrouwen er ook nog iets aan hebben.

Hihi, haha, wat een lol. Ik gooi het maar even plat op tafel, zodat u uw eigen reactie kunt peilen.

Stille hoop

Ik hoop Mark en Geert nog een keer tegen te komen, gewoon als mezelf, in mijn alledaagse, niet-opgetutte kloffie en zonder wederhelft. Als de – in hun ogen – onbeminde vrouw. Hier sta ik heren, ik kan niet anders.

© Annemarie Latour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.