Column: De monniken van Schier zijn welkom hier

Ik weet het, het is een beetje flauw, zo’n rijmende titel. Maar het dekt de lading van mijn pleidooi. Monniken van Schier, kom naar hier! ‘Hier’ in het zonnige zuiden van Nederland, ver weg van de zilte smaak van verdeeldheid over de komst van een handvol monniken naar Schiermonnikoog.

Monniken van Schiermonnikoog
De monniken van Schiermonnikoog (foto: screenshot uit reportage Kruispunt)

Vreugde en geluk

Je zou denken dat de eilanders hun vreugde en geluk niet op kunnen. Een groepje optimistische monniken, nog lang niet bejaard, besluit om de oversteek te wagen van het vasteland naar ‘Schier’. Daar hopen ze een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het eiland dat vernoemd is naar hun cisterciënzer voorgangers.

Maar nee, Schiermonnikoog – het ‘grijze monniken eiland’ – is tot op het bot verdeeld. De monniken en hun nieuw te bouwen klooster zijn welkom, maar als puntje bij paaltje komt, toch liever niet op dat ene stuk braakliggende grond, dat de ‘Paardenbak’ wordt genoemd.

Morrende eilanders

Tja, stel je voor zeg, dat er aan de rand van de bebouwde kom en verzonken in de duinen een heus klooster zou komen. Dat doet natuurlijk afbreuk aan je nabijgelegen recreatiewoning. Als je daar een paar weken per jaar zit, wil je natuurlijk geen zicht hebben op een gebouw dat herkenbaar is als religieuze bestemming.

Voor je ’t weet, lopen er monniken in je spreekwoordelijke achtertuin te brevieren en dringt het geloof ongevraagd je recreatiewoonkamer binnen. Of erger nog: zet de gastvrijheid en eenvoud van het monnikenleven je aan het nadenken over je eigen bekrompen houding en de luxe van je tweede-woningbezit.

Vandaar dat er wordt gemord op Schiermonnikoog. Waarom mogen zij daar wel bouwen en wij niet? Moet er echt een toren op het klooster als baken voor de omgeving? En waar moeten de paarden dan heen die altijd op die plek hun rondjes sjokken?

Kom naar het zuiden

Ik stel daarom voor dat de monniken niet naar het noorden maar naar het zuiden gaan. Wees welkom in mijn oude Brabantse stad! Ook daar woonden en werkten in een grijs verleden cisterciënzers, weliswaar nonnen, maar daar gaan we niet over zeuren. Dat deed keizerin Maria van Brabant, de stichteres van het klooster, ook niet.

Keer zuidwaarts en zet hier een duurzaam klooster neer waar tijd en ruimte is voor bezinning temidden van de waan van de dag. Schenk deze oude Brabantse stad jullie optimisme, jullie zachtmoedigheid, jullie wijsheid en jullie heerlijke trappistenbier. Wees welkom hier, monniken van Schier!

En wat Schiermonnikoog betreft? Klop dat zand van jullie voeten, zoals Jezus zijn leerlingen voorhield. Dat wisten jullie voorgangers op het eiland trouwens ook al, toen zij na de Reformatie niet langer welkom waren. Maar dat terzijde.

Ik zet de deur in het zuiden alvast open en als jullie het niet erg vinden, leg ik ook alvast de eerste steen. Er is ruimte genoeg waar het oude cisterciënzerklooster ooit stond. De Brabantse koffie pruttelt, de ‘kuukskes’ staan klaar en de stemming is opperbest. Waar wachten jullie nog op?

© Annemarie Latour

Meer weten over de monniken op Schiermonnikoog? Kijk dan op hun kloosterwebsite of volg de speciale afleveringen van Kruispunt televisie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.