Column: Meneer Trump, u bent het mannetje

Beste meneer Trump, er is niets zo erg als een slechte verliezer. Laat me u daarom vanuit het kleine Nederland feliciteren met de politieke overwinning die u gisteren heeft behaald. U nam het op tegen Hillary, niet de eerste de beste. U verliet uw gouden toren en ging de boer op met uw straatvechtersmentaliteit. En kijk eens wat het u heeft opgeleverd: u bent het mannetje.

Trump

Olifant

Ik moet toegeven dat u het strategisch hebt aangepakt. Eerst zorgt u ervoor dat u bij de Republikeinen in beeld komt – de Grand Old Party met als mascotte een olifant. Het zou natuurlijk flauw zijn om hier een toespeling te maken op de porseleinkast, dus dat doe ik niet. U kunt zelf het beste beoordelen of de Republikeinse partij vergeleken kan worden met een dikhuid die niets vergeet.

Tot mijn verbazing las ik trouwens dat in de tijd van Abraham Lincoln – uw legendarische voorganger – de Republikeinen bekend stonden als verenigd en progressief. Maar zoals u heeft gemerkt, is de Grand Old Party dat allang niet meer. Conservatieve en liberale facties varen binnen uw partij een eigen koers, zeker vanaf het moment dat u zich kandidaat stelde voor het presidentschap.

Maar dat kwam ergens ook goed uit. Wie wil winnen, heeft reuring nodig, dus onder de noemer ‘verdeel en heers’ zette u voet op de verkiezingspodia. Uw boodschap was meteen luid en duidelijk: wie nog steeds denkt dat Amerika een smakelijk broodje hotdog is, vergist zich in de scherpe mosterd.

Hotdogparadijs

U sprak over muren om profiteurs en criminelen buiten het Amerikaanse hotdogparadijs te houden. Daarbij vergat u trouwens wel – mocht u het niet in de gaten hebben gehad – om uw eigen belastingaangifte en uw bedrijfs-C.V. op tafel te leggen.

Niet veel later sprak u over vrouwen op een manier die mannen in hun gezag moest bevestigen. Allemaal ouwe-jongens-krentenbrood natuurlijk, hoewel ik me toch steeds heb afgevraagd hoe Melania zich als immigrantenvrouw moet hebben gevoeld.

Ook liet u tijdens uw campagne merken gevoelens te hebben voor etnische minderheden en gehandicapten. Opvallend genoeg deed u daarbij geen enkele moeite om uw minachting te verbergen, wat een slimme manier was om uw gladiatorenstatus te vergroten.

Gevoelige snaar

Alle zeilen heeft u bijgezet om Hillary te verslaan. Zo kwam daar ineens uw belofte voorbij om abortus illegaal te maken en minstens één behoudende rechter in het Federaal Hooggerechtshof aan te stellen. Een meesterlijke zet, want daarmee had u conservatief-christelijk Amerika meteen in the pocket. Van Amish tot evangelisch, en van protestant tot katholiek: u wist de gevoelige snaar te raken.

Dat u inmiddels voor de derde maal getrouwd bent, doet er dan niet meer toe. Ook niet dat u in het verleden nogal eens overstapt bent van pro-life naar pro-choice en weer terug. Uiteraard neem ik het u ook niet kwalijk dat u vrouwen, immigranten, etnische groeperingen en gehandicapten wegzet als respectievelijk minderwaardig, illegaal, crimineel en lachwekkend. Want laten we wel wezen, het doel heiligt de middelen.

Op een kratje

Toch heb ik vannacht niet goed kunnen slapen, meneer Trump. In het donker vroeg ik me af hoe u Amerika weer great wil maken. Gaat u straks op een kratje op de straathoek staan om eenheid en verzoening te prediken? Of kunnen we u dan niet zien vanwege het cordon bodyguards dat u moet beschermen tegen de boze massa?

Of gaat u alsnog belasting betalen, zodat uw Amerika straks betaalbare medische hulp en zorg kan bieden aan kinderen die – uiteraard zonder abortus – gehandicapt ter wereld komen? Misschien dat u dan meteen voor de broodnodige morele bemoediging kunt zorgen voor ouders en zorgdragers?

Hallo? Bent u er nog, meneer Trump?

© Annemarie Latour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.