The King of Pop leeft voort, schuldenvrij

Michael Jackson leeft. Vorige maand verscheen hij op het podium van de Billboard Music Awards 2014. Gekleed in een goudkleurige jas en rode broek zong de King of Pop moeiteloos ‘Slave to the Rhythm’ van zijn nieuwste album Xscape. Een klein leger dansers ondersteunde Jacksons elastieke bewegingen. Het publiek keek ademloos toe.

Michael Jackson

Dat Michael Jackson vijf jaar geleden overleed, weet iedereen. Maar dat hij muzikaal en financieel is opgestaan, dringt nu pas door.

De opstanding valt onder de verantwoording van de Michael Jackson Estate, het fonds dat Jacksons muzikale en financiële erfenis beheert. De teugels zijn in handen van John Branca, advocaat van de sterren, en  muziekproducent John McClain. Het werk van de Estate is Jacksons postume imago en bankrekening ten goede gekomen. De grootste uitdaging was de schuld van 500 miljoen dollar terug te dringen die Jackson naliet.

De financiële glijbaan waarop Jackson was beland, voert terug naar 1993, toen hij werd beschuldigd van kindermisbruik. Jackson beging een kapitale fout: hij schikte de zaak, waarmee hij de deur openzette voor nieuwe beschuldigingen, die al snel volgden. Jacksons imago raakte besmeurd. Ook nadat hij in 2005 was vrijgesproken, bleven sponsors met promotiedeals weg. Twee dingen veranderden niet: Jacksons flamboyante levensstijl en de oplopende rekeningen voor juridische bijstand.

Leningen leken de oplossing. Als onderpand gebruikte Jackson zijn landgoed Neverland en zijn aandeel in de Sony/ATV-muziekcatalogus. De helft van deze catalogus (met alle Beatles-liedjes) had Jackson in 1985 gekocht voor 47,5 miljoen dollar. De waarde was opgelopen tot 1 miljard dollar. ‘Schuld’ was dus een relatief begrip in Jacksons leven.

Toch bood dit geen soelaas. Het aantal leningen nam toe; sommige werden afgesloten tegen torenhoge rentetarieven. Vandaar dat Jackson instemde met een allerlaatste concertreeks die zijn financiële problemen in één klap moest oplossen. Het pakte anders uit. Twee weken voor de tournee overleed Jackson aan een overdosis ‘propofol’, een narcotisch middel dat hij gebruikte om zijn chronische slapeloosheid het hoofd te bieden.

De beste strategische zet van het duo Branca en McClain was de samenwerking die zij aangingen met Sony en Cirque du Soleil, zo blijkt uit het verslag dat ze in februari 2014 aan de rechtbank voorlegden ter verantwoording van hun werk. De kick-off van Jacksons opstanding werd This Is It, een film-documentaire uit 2009 over Jacksons voorbereidingen op zijn laatste concertreeks. Het werd wereldwijd een van de bestverkochte concertfilms van zijn soort. Naast de dvd verkocht de bijbehorende cd ruim 6 miljoen exemplaren.

Daarna volgde het postume album Michael dat duetten bevatte met Akon, Lenny Kravitz en 50 Cent. Hiervan werden 3 miljoen exemplaren verkocht. Twee jaar later zag Bad 25 het levenslicht. Deze jubileumeditie van Jacksons album Bad bevatte remixen en demo’s van songs die net niet op het oorspronkelijke album terecht waren gekomen. De jubileumeditie ging vergezeld van een documentaire van de hand van Spike Lee.

Om Jacksons muzikale en artistieke erfenis tot leven te brengen, creëerde het befaamde Cirque du Soleil twee shows die Jacksons naam dragen en waarin zijn muziek en unieke dansstijl de hoofdrol spelen. Michael Jackson: The Immortal World Tour doet sinds 2011 de verschillende continenten aan, terwijl Michael Jackson: ONE sinds 2013 als vaste show in Las Vegas draait.

Komt er nog meer uit de hoge hoed van Branca en McClain? Jazeker. Sony Music mag tot 2017 tien postume Jackson albums uitbrengen, een troef die al tweemaal is verzilverd. Vorige maand kwam het tweede postume album uit, Xscape, dat in 52 landen bovenaan staat op de bestsellerlijsten.

Sinds Jacksons dood heeft de Estate 600 miljoen dollar verdiend, een bedrag waarmee Jacksons schulden in minder dan vijf jaar tijd konden worden afgelost en zijn investeringen worden veiliggesteld. Je zou denken dat alles wat de Estate aanraakt in goud verandert. Maar in 2014 klopte de fiscus aan met de beschuldiging dat Jacksons erfenis financieel is ondergewaardeerd. De fiscus schat de waarde van zijn imago en bezittingen op 1,1 miljard dollar, terwijl Branca en McClain beweren dat dit slechts 7 miljoen dollar was ten tijde van Jacksons dood.

Als de rechter in het voordeel van de fiscus beslist, zal de Michael Jackson Estate honderden miljoenen dollars aan achterstallige betalingen en opgelopen boetes moeten betalen. Jacksons financiële toekomst is met geen zekerheid te voorspellen. The King of Pop mag dan zijn opgestaan, hij blijft ongrijpbaar.

© Annemarie Latour

Dit artikel is op zaterdag 21 juni 2014 gepubliceerd in het
Financieele Dagblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.